Het schaduwleger | L’Armée de l’ombre / Druk 2

Van clandestiniteit naar herinnering | De la clandestinité à lá mémoire

Voorzijde
Achterzijde
45,00
Vandaag besteld,
morgen verzonden
+
Bestel
ISBN: 9789463714082
Uitgever: Gompel & Svacina
Verschijningsvorm: Paperback
Auteur:
Druk: 2
Pagina's: 368
Taal: Nederlands
Verschijningsjaar: 2022
NUR: Moderne geschiedenis (1870-heden)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren meer dan 18.000 Belgen actief als inlichtingen- en actieagent. Vanuit de schaduw en in de illegaliteit zetten zij zich in voor sabotage, spionage en inlichtingenverzameling en hielpen zij militairen en burgers ontsnappen naar onbezet gebied. De inzet van dit ‘schaduwleger’ zorgde ervoor dat België een ‘glazen huis’ was voor de regering en de Veiligheid van de Staat in ballingschap in Londen. Daardoor hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de geallieerde eindoverwinning.

Dit boek vertrekt vanuit de ervaringen van de agenten op het eind van de oorlog. Het bekijkt vervolgens op welke manier de herinnering aan deze agenten en hun acties is geëvolueerd sinds de Bevrijding tot nu. Hun daden en zelfopoffering mogen niet worden vergeten.

Pendant la Seconde Guerre mondiale, plus de 18.000 Belges ont oeuvré comme agents de renseignement et d’action. Dans l’ombre et l’illégalité, ces agents ont saboté, espionné et rassemblé des renseignements, et ont aidé des militaires et des citoyens à s’échapper vers les territoires non occupés. Les exploits de cette ‘armée de l’ombre’ ont fait de la Belgique une ‘maison de verre’ pour le gouvernement et la Sûreté de l’État en exil à Londres, et ont contribué de façon importante à la victoire des alliés.

Ce livre part des expériences des agents à la fin de la guerre et examine ensuite comment la mémoire de ces agents et de leurs actions a évolué depuis la Libération jusqu’à aujourd’hui. Leurs actions et leurs sacrifices ne peuvent être oubliés.

 

De redactie van deze uitgave gebeurde door een team criminologen en historici.

Robin Liefferinckx is criminoloog en secretaris van de Koninklijke Unie der Inlichtings- en Actiediensten, RUSRA-KUIAD vzw.

Emmanuel Debruyne is professor in de geschiedenis, Université Catholique de Louvain.

Robin Libert is historicus, voorzitter van RUSRA-KUIAD vzw.

Dirk Martin is historicus, voormalig waarnemend directeur van het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij, CegeSoma te Brussel.

Laurence van Ypersele is professor in de geschiedenis, Université Catholique de Louvain.

Marc Cools is professor in de criminologie, Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel.

 

*** Literaire Prijs Fondation Gérard Willemot Stichting

Op vrijdag 17 juni 2022 vond de proclamatie van de “Prijs Fondation Gérard Willemot Stichting” plaats in de “Club Prins Albert” te Brussel. Het betreft een driejaarlijkse prijs voor een historisch werk over het Belgische Verzet tijdens WOII.

Deze prijs werd toegekend aan het boek “Het Schaduwleger. Van clandestiniteit naar herinnering. L’Armée de l’ombre. De la clandestinité à la mémoire.“